να δώσω στο μωρό πιπίλα
Να δώσω πιπίλα στο μωρό;

Να δώσω πιπίλα στο μωρό; Οι πιπίλες μπορεί να είναι ένα σημαντικό ζήτημα στον κόσμο των γονέων. Οι ειδικοί στην παιδιατρική υγεία δίνουν στις μαμάδες το πράσινο φως, ενώ παράλληλα ενημερώνουν για τα μειονεκτήματα της χρήσης της.

Οι πιπίλες μπορούν πραγματικά να προσφέρουν πολλά οφέλη για τα μωρά. Πρώτον, λειτουργούν καταπραϋντικά – και ικανοποιητικά. Τα μωρά έχουν ένα φυσικό αντανακλαστικό πιπιλίσματος που τα βοηθά να ηρεμήσουν, καθώς και να εξασκηθούν στο θηλασμό. Μια πιπίλα μπορεί να βοηθήσει τα μωρά να χαλαρώσουν και επίσης να αναπτύξουν την κίνηση του πιπιλίσματος που χρειάζονται για το θηλασμό ή το τάισμα με μπιμπερό. Οι πιπίλες πιστεύεται επίσης ότι βελτιώνουν τον ύπνο και οι ειδικοί της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά σημεία που χρειάζονται προσοχή. Το ένα είναι η πιθανότητα σύγχυσης της θηλής ενώ ένα μωρό μαθαίνει να θηλάζει. Το μωρό μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες με την τοποθέτηση στο στήθος αν προτιμά την πιπίλα. Επίσης πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να μην χάνει το μωρό γεύματα, εξαιτίας υπερβολικής χρήσης της πιπίλας.

Λοιπόν, πότε μπορείτε να δώσω πιπίλα στο μωρό; Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑAP) συνιστά να περιμένετε μέχρι να αποκτήσετε μια καθιερωμένη ρουτίνα θηλασμού πριν εισάγετε την πιπίλα.

Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να αποσύρετε την πιπίλα όταν έρθει η ώρα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διευκολυνθεί η μετάβαση (θα επανέλθουμε με νέο ποστ με συμβουλές για κόψιμο πιπίλας).


Οι συμβουλές μας για τις νέες μαμάδες:

Σε κάποια μωρά αρέσουν, σε κάποια μωρά όχι. Εάν αποφασίσετε να δώσετε στο μωρό πιπίλα, μην το πιέσετε. Αφήστε το μωρό σας να ορίσει την συχνότητα και τον τρόπο που θα την χρησιμοποιεί. Εσείς φροντίστε να κρατάτε τις πιπίλες καθαρές και να τις αποστειρώνετε για το διάστημα που θα σας υποδείξει ο παιδίατρός σας.

Περισσότερα
Άρθρα