Μερικά μωρά απλά δεν κοιμούνται καλά

Είναι δύσκολο να ακούσεις ότι το μωρό του φίλου σου κοιμάται πολύ, ενώ εν τω μεταξύ, πιάνεις το τρίτο φλιτζάνι καφέ μετά από τέσσερις συνολικά ώρες ύπνου μέσα στο εικοσιτετράωρο.

 

Τα μωρά μαθαίνουν να κοιμούνται όλη τη νύχτα στην πορεία της ανάπτυξής τους – και κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Τα νεογέννητα συνήθως ξυπνούν κάθε 2-3 ώρες για να φάνε. Ο ύπνος βελτιώνεται καθώς τα μωρά μεγαλώνουν και μπορούν να πάρουν περισσότερο γάλα. Μερικές φορές υπάρχουν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο του μωρού, όπως προβλήματα σίτισης, παλινδρόμηση ή κάποιος πόνος. Αλλά συχνά δεν υπάρχει ξεκάθαρος λόγος. Μερικές φορές τα μωρά απλώς δεν κοιμούνται καλά.

Οι συμβουλές μας για τις νέες μαμάδες:

Ως ενήλικες, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί τα μωρά ξυπνούν τόσο συχνά. Μπορεί να χρειαστεί λίγη προσπάθεια, αλλά θα είναι καλό για εσάς να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και να αναγνωρίσετε ότι είναι φυσιολογικό για τα βρέφη να έχουν μικρά παράθυρα ύπνου. Ο ύπνος σας σε αυτή την φάση, είναι επίσης σημαντικός. Χρησιμοποιήστε την ευκαιρία, λοιπόν, να κοιμηθείτε όσο μπορείτε, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα αφήσετε στην άκρη τις δουλειές του σπιτιού ή θα αναβάλετε την επίσκεψη της οικογένειας, προκειμένου να κοιμάστε ταυτόχρονα με το μωρό.

 

Εάν ταΐζετε με μπιμπερό και ο σύντροφός σας μπορεί να σας βοηθήσει, δοκιμάστε να ορίσετε ένα πρόγραμμα ώστε να μπορείτε ο καθένας να κοιμάται τουλάχιστον μισή νύχτα. Για παράδειγμα, ένας από εσάς μπορεί να σηκωθεί με το μωρό μεταξύ 10 μ.μ. και 2 π.μ., και ο άλλος μπορεί να πάρει τη βάρδια 2 π.μ. έως 6 π.μ.

 

Εάν νιώσετε ότι η δυσκολία ύπνου του μωρού σας έχει αλλάξει ή ξεφεύγει από τα αναμενόμενα, καλέστε τον παιδίατρο και εκφράστε του τους προβληματισμούς σας. Ο γιατρός σας θα γνωρίζει τι είναι αναπτυξιακά φυσιολογικό σε κάθε ηλικία και θα μπορεί να σας προσφέρει καθοδήγηση.

Περισσότερα
Άρθρα