Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού

Αν και το ξεχνάμε συχνά, ο άνθρωπος ανήκει στα θηλαστικά είδη.  Το γάλα που παράγει κάθε είδος, είναι  εξειδικευμένο και περιέχει τις απαραίτητες ουσίες για την βέλτιστη ανάπτυξη του είδους του.

Για παράδειγμα, το αγελαδινό γάλα, έχει υψηλή περιεκτικότητα στην πρωτεΐνη  καζεΐνη, η οποία αποτελεί περίπου του 80% των πρωτεϊνών του αγελαδινού γάλακτος και ανάμεσα στο 20 και 45% των πρωτεϊνών του ανθρώπινου γάλακτος. Η διαφορά στην περιεκτικότητα της καζεΐνης, έχει να κάνει ακριβώς με το είδος που είναι προορισμένο να θρέψει το μητρικό γάλα. Στην προκειμένη περίπτωση, με τη διαφορά μεγέθους των δύο θηλαστικών, μιας και το νεογέννητο μοσχαράκι έχει δεκαπλάσιο βάρος από το ανθρώπινο βρέφος.

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι πολλά, τόσο για το μωρό, όσο και για τη μητέρα.

Τα οφέλη για το μωρό:

  • Το πρωτόγαλα είναι γεμάτο από αντισώματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού, με στόχο την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρος, ψευδάργυρος και χαλκός, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του. Έχει υπακτική δράση και βοηθά τα μωρά να αποβάλλουν όλο το μηκώνιο τους (τα πρώτα κολλώδη κόπρανα). Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και D, που συμβάλλουν σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Όταν το μωρό είναι άρρωστο, το μητρικό γάλα παράγει περισσότερα αντισώματα για να το βοηθήσει να καταπολεμήσει την ασθένεια, ανιχνεύοντας τη λοίμωξη όταν το σάλιο του μικρού μεταδίδεται μέσω της θηλής, στον οργανισμό της μητέρας.
  • Έχει αποδειχθεί ότι τα θηλάζοντα μωρά παρουσιάζουν λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού, του μέσου ωτός και του στομάχου, σε σύγκριση με τα μη θηλάζοντα βρέφη και έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών. Μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη υπερβολικού βάρους/παχυσαρκίας, όχι μόνο στην παιδική ηλικία, αλλά και στη μετέπειτα ζωή.
  • Η λακταλβουμίνη που περιέχεται στο μητρικό γάλα μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
  • Έχει όλα όσα χρειάζεται ένα μωρό κατά τους  πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Η σύνθεσή του προσαρμόζεται καθώς το μωρό μεγαλώνει, ώστε να καλύπτει καλύτερα τις διατροφικές του ανάγκες.
  • Το μητρικό γάλα, που παράγεται τη νύχτα περιέχει περισσότερη τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ το οποίο βελτιώνει τον ύπνο. Περιέχει επίσης λεπτίνη, η οποία καταστέλλει την όρεξη, ώστε να το βοηθήσει να κοιμηθεί καλύτερα τη νύχτα.
  • Είναι ελεύθερο μικροβίων, έχει πάντα την κατάλληλη θερμοκρασία, δεν χρειάζεται αποστείρωση, είναι δωρεάν.
  • Είναι εύπεπτο, μιας και τα ένζυμα που περιέχει διευκολύνουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
  • Ο θηλασμός συμβάλει στη δημιουργία  ασφαλούς δεσμού του παιδιού με τη μητέρα του, τα ψυχικά οφέλη του οποίου διαρκούν σε όλη τη ζωή του. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη Φροϋδική θεωρία οι πρώτες αλληλεπιδράσεις βρέφους και μητέρας αποτελούν θεμέλιο λίθο στη δόμηση της προσωπικότητάς του.

Τα οφέλη για τη μητέρα:

  • Η μητέρα που θηλάζει έχει λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και του ενδομήτριου, οστεοπόρωση , παχυσαρκία , σακχαρώδη διαβήτη .
  • Χάρη στο μωρό που θηλάζει η μητέρα θα απελευθερώσει την ορμόνη ωκυτοκίνη ή αλλιώς την «ορμόνη της αγάπης» συμβάλλοντας στο «κτίσιμο» του δεσμού της μητέρας με το βρέφος.
  • Η διαδικασία του θηλασμού καταναλώνει θερμίδες, οπότε μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια του βάρους της εγκυμοσύνης πιο γρήγορα.
  • Αυξάνει τις συσπάσεις της μήτρας με αποτέλεσμα να βοηθά τη μήτρα να επιστρέψει στο μέγεθος που είχε πριν από την εγκυμοσύνη.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, εύκολα συμπεραίνουμε πως ο θηλασμός είναι ο ιδανικός τρόπος σίτισης του μωρού. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως ο θηλασμός είναι μια διαδικασία που αφορά αποκλειστικά τη δυάδα μητέρας-παιδιού. Κάθε δυάδα είναι μοναδική και οι ανάγκες της επίσης. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο θηλασμός απαγορεύεται, δεν είναι εφικτός ή δεν το επιθυμεί η μητέρα να θηλάσει. Έχοντας την κατάλληλη υποστήριξη και καθοδήγηση, κάθε μητέρα αποφασίζει ποιον τρόπο σίτισης θεωρεί καλύτερο για εκείνη και το παιδί της.

Η ομάδα της Idamate, διάλεξε με προσοχή τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στην συλλογή θηλασμού, ώστε να φροντίσει τις ανάγκες της μητέρας που θηλάζει και να την υποστηρίξει στο απαιτητικό έργο της.

Περισσότερα
Άρθρα