Λύσεις & Καθοδήγηση
σε συνηθισμένα προβλήματα

Κάποια σημεία τις επιδερμίδας του μωρού είναι πιο ευαίσθητα για ένα νεογέννητο και μπορεί να παρουσιάσουν μία μορφή δερματίτιδας, γνωστή ως «Νινίδα». Ιδιαίτερα στο τριχωτό της κεφαλής, η «νινίδα» εμφανίζεται περίπου στα μισά από τα νεογέννητα βρέφη, γεγονός που την καθιστά μία κοινή, αλλά και αβλαβή δερματική πάθηση.


Τα συμπτώματα που πιθανός θα εντοπίσετε στο μωράκι σας είναι συνήθως η ερυθρότητα, το ξεφλούδισμα του δέρματος στο κεφάλι και νιφάδες. Παρόμοια συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και στα φρύδια, τα βλέφαρα, πίσω από τα αυτιά, τη μύτη ή τη βουβωνική χώρα.


Για να αντιμετωπίσετε το συχνό αυτό φαινόμενο στα μωρά, εφαρμόστε ένα απαλό λάδι για τη νινίδα στο κεφαλάκι του βρέφους για περίπου 15 λεπτά, όπως το «Frezyderm λάδι για νινίδα» και χρησιμοποιήστε μία μαλακή τρίχινη ή με μεταξωτές ίνες βούρτσα, για να χτενίσετε τα μαλλάκια του μωρού, ώστε να απομακρυνθούν σταδιακά οι νιφάδες. Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν επικουρικά και κάποιο άλλο λαδάκι, όπως: αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο.

Τα μικροατυχήματα είναι κάτι συνηθισμένο στα μωράκια, καθώς εκείνα προσπαθούν να εξοικειωθούν με τη διαδικασία της κίνησης.

Σοβαρές μπορεί να είναι οι περιπτώσεις όπου υπάρχει χτύπημα στο κεφάλι, όταν συνοδεύονται από απώλεια αισθήσεων (ακόμη και για ένα δευτερόλεπτο), εμετό, ζαλάδα, πονοκέφαλο, υπνηλία ή μη φυσιολογική συμπεριφορά εντός 36 ωρών από την πτώση. Εφόσον υπάρχουν τέτοια συμπτώματα επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας.

Βέβαια, πιο συνηθισμένα θα αντιμετωπίσετε μικροχτυπήματα που θα έχουν ως αποτέλεσμα αμυχές, πληγές και μελανιές στο σώμα του μωρού σας, οι οποίες χρειάζονται τη φροντίδα σας.

Σε περίπτωση αμυχής, αρκεί ο καθαρισμός της πληγής με αντισηπτικό και η κάλυψή της με ένα επίθεμα.

Αν η πληγή δεν είναι ανοιχτή, η επάλειψη με την καταπραϋντική κρέμα της Frezyderm Baby Butter, που θα βρείτε στην Idamate Συλλογή Πρώτων Βοηθειών για Βρέφη, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Έχει παυσίπονη δράση για άμεση ανακούφιση με φυσικό τρόπο, μειώνει τα οιδήματα, καταπραΰνει τις φλεγμονές, προστατεύει από τη δημιουργία μελανιάς και ενισχύει τη μικροκυκλοφορία. Και το καλύτερο από όλα: είναι ασφαλές σε περίπτωση κατάποσης.

Η βρεφική οδοντοφυΐα ξεκινά περίπου από τον 3ο μήνα της ζωής του μωρού και πολλές φορές αποτελεί μία επώδυνη διαδικασία, η οποία προκαλεί ανησυχία και ταλαιπωρία στο μωρό. Υπάρχουν παιδιά που στον πρώτο χρόνο της ζωής τους δεν βγάζουν ούτε ένα δόντι, ενώ άλλα μπορεί να έχουν δόντι από την μέρα της γέννησης τους.

Όταν το παιδί σας θα αρχίσει να βγάζει δόντια τότε είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει ανησυχία, να τρέχουν τα σάλια του και να θέλει συνεχώς να μασά κάτι. Μπορεί επίσης να παρουσιάσει δέκατα και μερικές φορές διάρροιες. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται αλλαγές στην όρεξη, διαταραχές στον ύπνο, ερυθρά και διογκωμένα ούλα, κόκκινο πρόσωπο και μάγουλα, τρίψιμο του αυτιού και/ ή του μάγουλου, καθώς και τρίψιμο των ούλων.

Για να βοηθήσετε το μωράκι σας να ανακουφιστεί από τους αυτούς τους πόνους, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

Μασάζ στα ούλα με ένα απαλό Gel, όπως το Frezyderm Baby Gums Gel που θα βρείτε στη Idamate Συλλογή Πρώτων Βοηθειών για Βρέφη, το οποίο με τη δημιουργία ενός φιλμ ενυδάτωσης προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσφορία.

Ανακούφιση μπορεί να προσφέρουν επίσης και οι δροσιστικοί δακτύλιοι που θα βρείτε στην Idamate Συλλογή Αξεσουάρ για Νεογέννητo, όπως και τα μασητικά-κουδουνίστρες.

Βρεφικούς κολικούς αποκαλούμε το κλάμα του βρέφους χωρίς εμφανή αιτία ,που διαρκεί περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα, τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα και για πάνω από 3 εβδομάδες. Εμφανίζονται τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού και τα αίτια τους δεν είναι σαφή. Είναι μία κατάσταση αρκετά στρεσσογόνα, τόσο για το ίδιο το βρέφος όσο και για τους γονείς του.

Σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η υπερσίτιση του βρέφους και η κατάποση μεγάλης ποσότητας αέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος, η ανωριμότητα του πεπτικού μηχανισμού του γαστρεντερικού συστήματος που οδηγεί σε αυξημένη κινητικότητα του εντέρου, καθώς και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Είναι πολύ πιθανό να είναι και η έκφραση της δυσφορίας του βρέφους στην μετάβαση από το ήρεμο περιβάλλον της μήτρας, στον άγνωστο έξω κόσμο. Όπως και να ‘χει, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ανακουφίσετε το μωράκι σας.

  • Κρατήσετε το βρέφος στην αγκαλιά σας ή σε μάρσιπο ή κουνήστε το ρυθμικά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μια βόλτα με το αυτοκίνητο.
  • Τοποθετήστε το βρέφος κοντά σε συνεχείς και μονότονους θορύβους που προκαλούνται από τη λειτουργία οικιακών συσκευών, όπως του σεσουάρ, του απορροφητήρα ή της ηλεκτρικής σκούπας.
  • Σιτίστε το μωρό σας μέσω ειδικών μπουκαλιών και θηλών που περιορίζουν την κατάποση του αέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Προσπαθήστε επίσης να ταΐζετε το μωρό σας σε όσο το δυνατόν πιο κάθετη θέση (με την πλάτη όρθια) και να το βοηθάτε να ρεύεται συχνά.
  • Τοποθετήστε ζεστά επιθέματα για μερικά λεπτά στην κοιλιά του μωρού ή κάντε του ένα ζεστό μπάνιο.
  • Δοκιμάστε ελαφρές κυκλικές μαλακτικές κινήσεις στην κοιλιά του βρέφους, από δεξιά προς στα αριστερά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Frezyderm Colic Relief Massage gel, το οποίο θα βείτε στην Idamate Συλλογή Πρώτων Βοηθειών για Βρέφη. Αυτό το ειδικό Gel ανακουφίζει από τους κολικούς και ενισχύει τη θερμαντική δράση της απλής τριβής. Συστήνεται απαλό μασάζ και στα πέλματα, με δοδομένο ότι και τα κρύα πέλματα ενισχύουν την πιθανότητα κοιλιακών πόνων.

Πιθανόν πρόκειται για ατοπική δερματίτιδα, τα αίτια της οποίας δεν είναι απόλυτα γνωστά. Φαίνεται όμως ότι οφείλεται κυρίως σε γενετικούς και κληρονομικούς παράγοντες, αλλά πιθανότητα και σε περιβαλλοντικούς, καθώς παρατηρείται ολοένα και συχνότερη εμφάνιση στις βιομηχανικές χώρες. Είναι γνωστό επίσης ότι τα συμπτώματα παρουσιάζουν εναλλαγή μεταξύ των περιόδων βελτίωσης και επιδείνωσης, ενώ συνήθως υποχωρούν μέχρι την ηλικία των 5 χρόνων.

Για να διατηρείται σε ύφεση η ατοπική δερματίτιδα, είναι απαραίτητη η σωστή φροντίδα του δέρματος. Το καθημερινό μπάνιο, διάρκειας 5-10 λεπτών, σε ζεστό/χλιαρό νερό βοηθάει να αποφευχθεί μία πιθανή μόλυνση. Αποφεύγετε το σφουγγάρι και την έντονη τριβή. Σκουπίστε “ταμποναριστά”. Χρησιμοποιείστε βαμβακερά ρούχα.

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά και η πρόληψη στηρίζεται στην καλή ενυδάτωση της επιδερμίδας, η οποία βελτιώνοντας τη λειτουργία του φραγμού καθιστά το δέρμα λιγότερο ευάλωτο σε φλεγμονές. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό αφενός το παιδί σας να πίνει αρκετό νερό, αφετέρου να χρησιμοποιείτε ειδικό ενυδατικό σαπούνι για τον καθαρισμό του δέρματος, αλλά και να εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα λίγα λεπτά μετά το μπάνιο.

Εξειδικευμένη στη φροντίδα του ατοπικού δέρματος είναι η σειρά Atoprel της Frezyderm, η οποία έχει ως στόχο την αναλίπανση, την ενυδάτωση και την προστασία του εύθραυστου και ευαίσθητου ατοπικού δέρματος και την ενδυνάμωση του δερματικού φραγμού. Τα προϊόντα της σειράς Atoprel, θα τα βρείτε στην Idamate Συλλογή Φροντίδας Ατοπικού Δέρματος.

Ρωτήστε τον Φαρμακοποιό μας

Επικοινωνήστε μαζί μας για συμβουλές και καθοδήγηση από τον φαρμακοποιό της Idamate. Αντιμετωπίστε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα της μαμάς και του μωρού της.