θλίψη μετά τον τοκετό
Σχεδόν κάθε μαμά βιώνει μια θλίψη μετά τον τοκετό

Σχεδόν κάθε μαμά βιώνει μια θλίψη μετά τον τοκετό.

Η θλίψη μετά τον τοκετό μπορεί να εκφράζεται με συχνά κλάματα, με έντονα νεύρα ή μπορεί να αποδοκιμάζετε τον εαυτό σας, γιατί αισθάνεστε ότι δεν δένεστε με το μωρό σας όπως θα περιμένατε.

Οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες γνωρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους και θλίψης μετά τον τοκετό, αλλά συνήθως δεν γνωρίζουν πόσο συχνά είναι. Σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν το 80% των νέων μαμάδων διανύουν για μια περίοδο τα λεγόμενα baby blues. Η ιδιαίτερη αυτή ψυχολογική κατάσταση, συνήθως αρχίζει λίγες μέρες μετά τον τοκετό και διαρκεί για μερικές εβδομάδες.

Οι συμβουλές μας για τις νέες μαμάδες:

Το να φέρεις ένα μωρό στον κόσμο είναι ένα απίστευτο κατόρθωμα, επομένως δεν είναι περίεργο που η ορμονική και συναισθηματική ισορροπία σας μπορεί να αλλάξει μετά τον τοκετό. Το καλύτερο αντίδοτο για την θλίψη μετά τον τοκετό είναι να αναγνωρίσετε ότι η υγεία και η ηρεμία σας είναι προτεραιότητα.

 

  • Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας και να μιλήσετε για το πώς αισθάνεστε.

 

  • Στο σπίτι, δείξτε στον εαυτό σας καλοσύνη και αγάπη και κάντε κάποια σκόπιμα βήματα στο κομμάτι της αυτοφροντίδας. Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, φροντίστε τον εαυτό σας με φυτικά προϊόντα που δεν θα ενοχλήσουν το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού σας και βάλτε τον εαυτό σας στο κέντρο της φροντίδας σας, έστω και για λίγα λεπτά κάθε μέρα.

 

  • Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε το πώς νιώθετε με τον σύντροφό σας και τα στενά αγαπημένα σας πρόσωπα. Ζητήστε βοήθεια και φροντίδα. Το να νιώθετε υποστήριξη είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεπεράσετε αυτό το στάδιο.

 

 

Εάν τα συμπτώματά σας διαρκέσουν περισσότερο από δύο εβδομάδες ή είναι πιο σοβαρά, θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Μπορεί να αντιμετωπίζετε μια πιο σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται επιλόχεια κατάθλιψη (PPD), η οποία μπορεί να δυσκολέψει τη φροντίδα του εαυτού σας και του μωρού σας.

 

Περισσότερα
Άρθρα