Ποσο να κρατάω αγκαλιά το μωρό
Δεν μπορείτε να κρατάτε το μωρό σας «πολύ»

Σας έχει προειδοποιήσει ποτέ κάποιος ότι κρατώντας πολύ το μωρό σας θα το κακομάθετε; Πίσω από αυτή την πιθανώς καλοπροαίρετη συμβουλή κρύβεται ο μύθος ότι τα μωρά μπορεί να αναπτύξουν εξάρτηση από το να βρίσκονται στην αγκαλιά και δεν θα μάθουν να είναι ανεξάρτητα. Λοιπόν, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε αυτήν την παρανόηση… Πολυάριθμες μελέτες όχι μόνο κατέρριψαν αυτόν τον μύθο, αλλά οδήγησαν τους ειδικούς στην παιδική ανάπτυξη, να ενθαρρύνουν το αντίθετο.

 

Μακροχρόνια έρευνα που επικεντρώθηκε σε βρέφη χαμηλού βάρους γέννησης που βίωναν επαφή δέρμα με δέρμα διαπίστωσε ότι το απαλό άγγιγμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη. Ακόμη και 20 χρόνια αργότερα, τα αποτελέσματα εξακολουθούσαν να φαίνονται σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά.

 

Μια διαφορετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Current Biology, διαπίστωσε ότι το να κρατάς ένα μωρό αγκαλιά και να το χαϊδεύεις απαλά κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας, όπως ένα τσίμπημα στη φτέρνα, ενεργοποίησε νευρώνες που ανακούφισαν από το άγχος του μωρού και βελτίωσαν την ανοχή στον πόνο.

 

Ακόμη περισσότερο, μια μελέτη από το Κέντρο του Χάρβαρντ για το Αναπτυσσόμενο Παιδί διαπίστωσε ότι όταν οι ενήλικες ανταποκρίνονται στα καλέσματα και δίνουν προσοχή στα παιδιά δημιουργεί νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο ενός παιδιού που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη.

 

Το να δείχνετε στο παιδί σας ότι είστε ευαίσθητοι και ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του, αναπτύσσει εμπιστοσύνη στη σχέση και το βοηθά να αισθάνεται ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Για να μην αναφέρουμε τη σημασία που έχει στη δημιουργία στενών δεσμών μεταξύ μωρών και γονέων.

Οι συμβουλές μας για τις νέες μαμάδες:

Όλα αυτά δεν σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να κρατούν συνεχώς τα μωρά τους. Είναι απολύτως αποδεκτό να βάζετε το μωρό σε ένα ασφαλές μέρος και να αφήνετε χώρο στον εαυτό σας για μια ανάσα.

 

Αλλά γενικά, μην ανησυχείτε μήπως κακομάθετε το μικρό σας. Τα μωρά περνούν μήνες και μήνες στη μήτρα και μετά βρίσκονται χωρισμένα από τη μαμά σε έναν παράξενο νέο κόσμο. Φυσικά έχουν πολλές ανάγκες και θέλουν να μείνουν κοντά.

Περισσότερα
Άρθρα